Inwerken nieuwe medewerkers: zo doen TomTom en Wortell dit

HR/Leren in organisaties
4/1/2022

Het inwerken van nieuwe medewerkers is van groot belang voor het succes van je organisatie. Maar hoe je dit doet? TomTom en Wortell vertellen erover in deze blog! 

Inwerken nieuwe medewerkers

Als je meer wil weten over het inwerken van nieuwe medewerkers ben je hier aan het juiste adres. Bij Pluvo zijn we namelijk fan van het onderwerp onboarding. Het zorgt voor gelukkigere werknemers, minder verloop en versnelde productiviteit! Maar wat is de onboarding betekenis precies?

Onboarding betekent het inwerken van je nieuwe medewerkers. Dit betekent niet alleen dat ze productief zijn. Het betekent ook dat ze zich thuis gaan voelen binnen jouw organisatie!

Voor het implementeren van een inwerkprogramma hoef je het wiel echt niet opnieuw uit te vinden. Wij interviewden vertegenwoordigers van TomTom en Wortell om te leren over hun onboardingtraject. Lees snel verder en laat je inspireren door deze succesverhalen!

Check ook zeker onze nieuwste gratis tool: de E-learning Behoeften Scan. Beantwoord de vragen binnen 10 minuten, en ontvang een persoonlijk adviesrapport, geschreven door onze eigen e-learning experts.

Nieuwe medewerker inwerken? Zo doen ze dat bij Wortell! 

Wortell is werkgever van het jaar 2017/2018 én 2018/2019. En dit is niet voor niets! Deze titel hebben zij mede te danken aan hun prachtige inwerkprogramma voor nieuwe medewerkers. We spraken hierover met Sara Piets, corporate recruiter IT bij Wortell.

Preboarding

Met inwerken kun je niet vroeg genoeg beginnen. Bij Wortell doen ze daarom niet alleen aan onboarding, maar ook aan preboarding! Deze start al vóórdat iemand zijn of haar contract getekend heeft. 

Preboarding is het moment tussen het tekenen van het arbeidscontract en de daadwerkelijke start bij het bedrijf”

Wanneer iemand het contract getekend heeft, ontvangt de kandidaat meteen een goed gevuld welkomstpakket, bestaande uit cadeautjes en informatie over Wortell. Dat zorgt voor een warm welkom. Een tijdje later is het tijd voor de Wortell Wasstraat.

De eerste werkweek

De Wortell Wasstraat is de introductieweek voor nieuwe medewerkers. De nieuwe medewerkers ontvangen informatie over alle teams en maken kennis met de organisatie. Hiernaast leren ze bijvoorbeeld ook om uren in te boeken. 

Bovendien heeft Wortell iedere maand een Company Day, waar alle teams samenkomen. Op deze dag worden bijvoorbeeld problematieken of nieuwe technische innovaties besproken. De dag wordt afgesloten met een borrel, waar nieuwe collega’s een opdracht presenteren die ze als team ontvangen hebben. Zo leert de rest van de organisatie de nieuwe collega’s op een originele manier kennen. 

“Door deze pre- en onboarding zijn werknemers eerder productief. Bovendien zegt bijna elke nieuwe collega zich in het bedrijf thuis te voelen door de onboarding!”

Een extra tip van Sara: probeer de vragen van kandidaten en medewerkers te beantwoorden, nog voordat ze gesteld worden. Wees pro actief als recruiter in plaats van reactief! 

Gebruik Pluvo voor het digitale deel van je pre- en onboarding. Maak een gratis account en test hoe makkelijk dit is!

Nieuwe collega inwerken, maar je weet niet hoe? TomTom wijst je de weg ;-)

TomTom, wie kent het bedrijf niet als dé vervanger voor wegenkaarten? Door de TomTom kwam je nooit meer op de verkeerde bestemming, omdat je per ongeluk de kaart op z’n kop hield.

Maar de klassieke TomTom is niet hun enige product. TomTom licenseert ook kaarten en maakt navigatie software. En wist je al dat TomTom ook ontzettend groot is op het gebied van fleet software? Hiermee kun je voertuigen tracken en communiceren met chauffeurs. Dit alles (en nog veel meer) doen ze wereldwijd voor heel veel klanten.

TomTom heeft daarvoor veel medewerkers in dienst en dit aantal blijft groeien. Gelukkig vergeet het bedrijf niet hoe belangrijk het is om nieuwe medewerkers goed in te werken, zowel online als offline. We spraken hierover met Brogan Brown, senior project coördinator HR van TomTom. 

De eerste week

Op de eerste dag, de Induction Day, krijgt het nieuwe personeel eerst een presentatie van een oprichter of senior leidinggevende. Ze leren over de historie en cultuur van TomTom en over alle verschillende merken die TomTom rijk is. Daarna wordt hun kennis over TomTom  meteen getest met de TomTom quiz. 

Na de lunch is er een soort job fair, maar dan met de verschillende afdelingen van TomTom. Elke stand representeert een andere afdeling, en bij de kraam kun je in gesprek gaan met een collega van de desbetreffende afdeling. Zo leer je het bedrijf en de mensen erachter snel kennen! 

Tijdens de inwerkperiode hoeven de nieuwe collega's zich immers niet eenzaam te voelen. Ze worden namelijk gekoppeld aan een buddy waarbij ze altijd terecht kunnen met werkgerelateerde vragen. Het maakt hierbij niet uit of het inhoudelijke vragen zijn, of vragen over de koelkastindeling.

Aan het einde van de eerste werkweek wordt er geproost onder het genot van een borrel. Welcome on board! Maar, na deze week is de onboarding natuurlijk nog niet afgelopen...

Dag Dertig

Op dag dertig van het onboardingtraject vindt er een evaluatiemoment plaats. Want:

  • Hoe gaat het met de onboarding en wat vindt de nieuwe medewerker ervan?
  • Welk beeld heeft de nieuwe collega over TomTom?

Zo kan de HR manager of leidinggevende meteen inspelen op eventuele twijfels, of bepaalde pijnpunten wegnemen. Elke week ontvangt het nieuwe personeel trouwens nieuwe informatie over TomTom. Na 90 dagen is iedereen officieel ingewerkt! 

Op zoek naar een slimme manier om je nieuwe medewerkers gedurende deze 90 dagen steeds een beetje bij te leren? Lees hier over de mogelijkheden van microlearning!

Wat levert het op?

Dit onboardingtraject leverde veel positieve reacties van nieuwe collega’s op. Deze manier van inwerken werpt dus z’n vruchten af. Nieuwe collega’s zeggen zich namelijk sneller thuis te voelen en weten bovendien veel meer over TomTom dan voorheen.

“Veel collega’s zeggen dat ze nog nooit zo’n fijne inwerkperiode hebben gehad”, aldus Brogan.

De komende tijd kijkt de HR afdeling hoe ze dit onboardingtraject ook kunnen inzetten in andere vestigingen.

Onboarding checklist

Brogan heeft een paar tips voor bedrijven die het inwerken van nieuwe medewerkers serieuzer willen aanpakken:

  1. Zorg ervoor dat nieuwe collega’s betrokken en enthousiast zijn vóórdat ze nog maar een voet binnen het bedrijf gezet hebben. Het is echt leuk om van tevoren te voelen bij wat voor tof bedrijf je gaat werken. Preboarding dus! 
  2. Zorg ervoor dat managers ook tijd investeren in de onboarding. Het is hierbij noodzakelijk dat zij zich realiseren hoe belangrijk onboarding is. De kleine dingen maken echt het verschil. Denk aan het hartelijk verwelkomen van nieuw personeel. Of het gezellig inrichten van iemands nieuwe werkplek.
  3. Zorg voor een goede eerste inwerkdag! Maak het interactief en stop het niet vol met presentaties. Maak er iets van wat de nieuwe collega’s zich zullen herinneren. Het is ook goed om de eerste week of eerste maand van nieuwe collega’s te vieren. Regel wat drankjes of een lekkere lunch voor de groep en laat ze bijpraten over de eerste ervaringen binnen het bedrijf. 

Ben je ook benieuwd naar hoe bol.com bijvoorbeeld haar onboarding verzorgt? Lees dan ook: Inwerkprogramma voorbeeld

Zelf nieuwe medewerkers inwerken?

Zoals je hierboven kunt lezen, levert onboarding grote bedrijven veel op. Maar ook voor kleinere bedrijven heeft onboarding een positieve invloed op werkgeluk, doorlooptijd en productiviteit.

Wil je ook aan de slag met onboarding? Het is handig om hiervoor een LMS te gebruiken, dat geschikt is voor HR gerelateerde zaken. Ga bijvoorbeeld aan de slag met de digitale onboarding in Pluvo! Maak een gratis account aan en get started! 

Vraag een demo aan

Dank je wel!

We hebben je aanvraag ontvangen en zullen zo snel mogelijk contact opnemen om de demo in te plannen. Tot snel.
Raar. Er ging iets fout bij het versturen van de gegevens. Kun je het nogmaals proberen?

Probeer nu ook Pluvo en haal alles uit je opleidingen. Al meer dan 1000 kandidaten maken succesvol gebruik van Pluvo.

Betere workflow
Al je trainingen in één overzicht.
Betere trainingen
Creëer en optimaliseer je cursusmateriaal.
Betere resultaten
Door persoonlijke leerpaden.
Betere inzichten
Analyseer voortgang en prestaties.

PLUVO. Entrepotdok 63A, 1018 AD Amsterdam
Bel +31 20 560 5000 Mail info@pluvo.co

Sluit popup
Sluit melding